Obezite ve Beslenme Tedavisi

Obezite ve Beslenme Tedavisinde Püf Noktalar, Hesaplamalar


obezite

Obezite ve Beslenme Tedavisi

Obezite ve Beslenme Tedavisi; Tüm dünyada hastalıkların temelini oluşturan obezite ülkemizde de gün geçtikçe artış göstermektedir. Obezite; bedenimizde ki yağ dokusunun ihtiyacımızdan çok daha fazla miktarda hatta aşırı boyutlarda vücudumuzda birikmesiyle oluşan sağlığın bozulması durumudur.

Obezitenin sebep olduğu hastalıklar;

okHipertansiyon,
okKardiyovasküler hastalıklar (Kötü kollesterol ve Trigliserit seviyelerindeki artış ile birlikte Damar tahribatı ve beraberinde damar tıkanıklıkları sonucu gelişen kalp krizi ve felç,
okSolunum yetersizlikleri,
okOrganların yağlanması ile işlevini yapamaz duruma gelmesiyle organ yetmezlikleri (Hangi organ ya da organlar işlevini yitirirse o organımız ile ilgili hastalık),
okDokulardaki iltihabi enfeksiyonlar
okKanserler,
okDiyabet(Şeker hastalığı),

TİP 1 ( Genetik sebepler )

TİP 2 ( Obezite ve Yanlış beslenme alışkanlıkları ) gibi daha sayamadığımız birçok hastalıkların kaynağı obezitedir.

OBEZ MİYİZ , DEĞİL MİYİZ ?  NASIL ANLAYABİLİRİZ ?

Kilomuzu boyumuzun karesine bölerek vücut kitle indeksimizi buluruz. Bu değer 30 ‘dan büyükse evet maalesef Obeziz.

Örneğin:

Boy:1.60 cm         90 / (1,60) x (1.60 ) = 35.1         BKI:35.1

Kilo: 90 kg

BKI DEĞERİMİZ  >>>>>>    18   İDEAL KİLO   25   KİLOLU   30  OBEZ   40  MORBİT OBEZ    <<<<<<

Bel çevresinin ölçülmesi de obezite ve buna bağlı hastalıklar konusunda bize risk analizini verebilir.

Erkekler de    102 cm üzeri sağlık açısından risklidir.

Kadınlar da     88  cm üzeri sağlık açısından risklidir.

OBEZİTENİN TEDAVİSİNDE ÖNERİLER

  • Obez bireyler mutlaka Diyetisyenlerden yardım alarak Vücut Kitle İndekslerini( BKI ) 18  ile 25 aralığına düşürmelidirler. Bunun için biz diyetisyenlerin gözetiminde kendileri için hazırlayacağımız diyet tedavi ve zayıflama programı, günlük belirleyeceÄŸimiz sıvı tüketimi, kendilerine uygun belirleyeceÄŸimiz egzersiz programı ile saÄŸlıklı, kontrollü ve kaliteli kilo kaybederek her ÅŸeyden önemlisi  hayatlarındaki alışkanlıkları öğreteceÄŸimiz ve önereceÄŸimiz doÄŸrular üzerine oturtarak obeziteden saÄŸlıklı bir ÅŸekilde kurtulmalıdırlar.
  • Özellikle bu bireylerde kilo fazlalığının bacaklardaki eklem bölgelerine bindirdiÄŸi yük ile birlikte kemiklerde deformasyon ile birlikte aÄŸrı ve kilonun getirdiÄŸi yorgunluk hali yürüyüşü onlara zor kılmaktadır.

Tavsiyemiz Yüzme egzersizi ile hem suyun kaldırma kuvvetinden dolayı eklemlere binen yükü hafifleterek daha rahat ve ağrısız hareket edebilmeleri hem de yürüyüş ile çalıştırılamayan kasların dahi yüzme egzersizi ile çalıştırarak yağ yakımı ve kılo kaybı yönünden çok faydalı bir egzersizi hayatlarına almaları yönündedir.

  • Davranış deÄŸiÅŸikliÄŸi tedavisi ile hayatlarına koydukları saÄŸlıklı alışkanlıkları bir ömür hayatlarında uygulamalarını saÄŸlamaktır.